In memoriam Hannie Bruinsma- Kleijwegt

25 februari 2021

Eerste vrouw in de gemeenteraad van Oost-Dongeradeel. Eerste vrouwelijke gedeputeerde in Friesland.

In memoriam

Johanna Bruinsma-Kleijwegt (Hannie), 14 juli 1936 Nij Beets – 21 februari 2021 Drachten

Hannie was vijf jaar raadslid in Oostdongeradeel, zeventien jaar Statenlid, waarvan tien jaar gedeputeerde, in Fryslân en ruim vier en een half jaar burgemeester van Zaanstad. Ze kwam uit een politieke familie, haar vader was een van de medeoprichters van de PvdA in Friesland, oom Corstiaan, die vaak in Nij Beets kwam logeren, hoorde bij de landelijke oprichters van de PvdA, haar jongere broer Corstiaan was burgemeester van Sliedrecht, Hellevoetsluis en waarnemer in Goeree-Overflakkee, haar jongere zus Dineke was burgemeester van Assen. Allemaal voor de PvdA.

Hannie zelf werd pas lid van de PvdA in 1968, toen ze 32 was. Dat had te maken met haar pacifistische inslag. Toen ze in 1964 voor het eerst mocht stemmen, koos zij nog voor de PSP. Maar het optreden van Joop den Uyl sprak haar erg aan, daarom is ze bij de PvdA gegaan.

Op haar zestigste stopte ze met de politiek. Na een hele leven fulltime gewerkt te hebben, vond ze dat ze haar paadje wel had schoongeveegd. Maar partijlid is ze in goede en slechte tijden altijd gebleven.

Namens de fractie van de provinciale staten, het gewest en de afdeling Opsterland van de PvdA hebben we uit respect voor alles wat Hannie voor de partij in Friesland heeft betekend een advertentie geplaatst in de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad.