Beschouwingen bij perspectiefbrief

6 juli 2022

Het zijn verwarrende tijden

Jan Rotmans gaf het al aantal jaren geleden aan: Wij leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk.

Dit was nog voor de Corona crisis en de oorlog in Oekraïne en de stikstof problematiek. Zaken die de orde op de kop hebben gezet en om snel en slagvaardig handelen vragen.

Het is dan mooi om te zien hoe weerbaar de mienskip is, de inwoners van Opsterland zijn. De Horeca liet tijdens de lock downs zien dat zij zich snel konden aanpassen en maakten extra dagtoerisme mogelijk. Sportverenigingen pasten hun programma`s aan om mensen in beweging te houden en toch nog iets van ontmoeting te creëren. En Wijnjewoude bleef stug door gaan met verder energie neutraal te worden.

Ook de gemeente liet slagvaardigheid zien in veranderende situaties en bij nieuwe regels. Wij willen de gemeentelijke organisatie uitdagen, om ook in normalere omstandigheden te blijven streven naar snelheid, efficiency en het afschaffen van onnodige bureaucratische handelingen. Sa kinne wy mei faasje mei inoar foarút.

PvdA Opsterland is een sociaal democratische partij, rood, links en groen. We gaan voor een sociale gemeente, waar het goed wonen, werken en recreëren is. Een aantal zaken hebben extra aandacht nodig:

  • Ondersteunen bij energie armoede.
  • Genoeg woningen voor jong en oud.
  • Preventieve maatregelen uitrollen in sociaal domein.
  • Dorpskamer in ieder dorp, waar mensen elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten.
  • Dorpshuizen ondersteunen bij maatschappelijke taak.
  • Zorgen voor een veilig leefklimaat, want iedereen doet er toe.
  • En de boeren ondersteunen bij een gebiedsgerichte aanpak als het gaat om stikstof vermindering. Zuinig zijn op ons agrarisch landschap.

Na twee jaar corona ontwaakt onze gemeente weer. En kunnen we elkaar weer ontmoeten, samen dingen doen, samen de veranderingen vorm geven. Voorbeelden zijn: Oerrock, dorpsfeesten, openluchtspelen, rommelmarkten. Buurtbewoners die samen werken aan biodiverse wijken.

De Opsitter van de SA, ondersteund door “De Van Teyens Fundatie” gaf letterlijk weer hoeveel moois er in Opsterland te aanschouwen is op gebied van veen, landschap en historie. Allegear foarbielden van een mienskip die’t sjen litte, dat jo in Opsterlân sûn ald wurde kin”

Ook de perspectiefbrief laat gelukkig een positief (financieel) plaatje zien en sluit mooi aan bij onze ambities in het coalitie akkoord. We zien dit dan ook als een mooie opsteker voor de komende begrotingsrondes.

Om de ingezette veranderingen op het gebied van duurzaamheid en de initiatieven in de dorpen in het kader van verbinding een extra impuls te geven, dienen wij samen met de Christenunie de motie “duurzaamheid” in.

Ik begon mijn betoog met een citaat van Rotman over verandering en wil graag afsluiten met een citaat van Gorman (in de friese vertaling) over verandering.

Dizze hichte beklimme wy

Wy rinne net werom nei wat foarby is

Mar reizigje nei wat komt

In lân dat kniesd is mar hiel

Hertlik mar haldhaftich, fûleindich en frij

Wy sille net tebeklutsen wurde of ûnderbrutsen

Troch ôfskrikking want wy beseffe

Ús sleaukjen en slûgjen sil it

Erfskip fan de nije lichting wêze

Us lilke pûsters binne dan har lêst

Mar ien ding stiet fêst

As wy moederaasje mjukse mei macht

En macht mei rjocht, dan

Wurdt leafde ús legaat

En feroaring ús bern har berterjocht

 

Fractievoorzitter Joke Brouwer

4 juli 2022