Vuurwerk en digitale democratie (ingezonden stuk Sa!)

14 november 2020

De hoofdredacteur van Sa! roept op tot vuurwerk in de lokale politiek. Hij juicht rotjes en voetzoekers toe, net als in Amerika. Nepnieuws boven feiten? De man boven de bal? Populisme boven inhoud? Misschien mooi voor de krant, maar dan is het gelukkig in Opsterland een harmonieus en saai zootje.

De afgelopen begrotingsvergadering ging echt ergens over. Niet eerder waren de verhoudingen tussen coalitie en oppositie zo scherp. Zonder noodgedwongen digitaal vergaderen was dat wel degelijk uit de verf gekomen. Bah, wat een ellende. Geen lichaamstaal, soms langdurig ‘bevroren’ beelden van raadsleden. En als Hans de Jong in Langezwaag vanuit zijn schuur stemde, hoorde je door de galm vier keer ‘voor…voor…voor…voor’. Ik houd van het debat, maar heb mij omdat alles in een digitale vergadering heel lang duurt ingehouden. Een tegennatuurlijk besluit.

 

 

Er was genoeg te zeggen. Drie partijen stemden tegen de begroting. Van BAS zijn we dat gewend. D66 wilde zich kennelijk niet laten overtuigen en kondigde al voor het debat aan tegen te stemmen. GroenLinks sloot zich daar (gelukkig pas na het debat) bij aan. Het CDA had grote moeite met de begroting vanwege gebrek aan transparantie en te weinig bezuinigingen. CDA en D66 zitten samen in de regering die deze gemeentelijke ellende veroorzaakt heeft door jarenlang miljarden te bezuinigen. Dat treft vooral de jeugdzorg. Je hoort van regeringspartijen nauwelijks kritiek. Nee, de gemeente moet (nog veel) meer gaan bezuinigen. Ze weten heel goed dat dit ten koste gaat van goede zorg, dorpshuizen, bibliotheken, cultuur en sport. Of een stijging van de OZB met pakweg 20%. Wil je bezuinigingen, dan is er maar één beproefd middel. Je dient een amendement (wijzigingsvoorstel) of een tegenbegroting in. Dat is het recht van de raad. Niets van dat alles, geen enkel amendement werd ingediend. Wel een handvol oproepen (moties) die meestal meer geld kosten. Gemiste kans? Gemakzucht? Angst om kleur te bekennen? Zeg het maar.

De Opsterlandse begroting is gebaseerd op keuzes in het coalitieakkoord en beginselen van modern bestuur. Verder stelde de raad de ontwikkelagenda’s (leefbaarheid, duurzaamheid en inclusieve samenleving) unaniem vast. En die agenda’s vormen de basis van de begroting. Dus als we nog dieper willen snijden, dan begint dat bij inhoud. Bij de maatschappelijke relevantie van wat een gemeente wil bereiken voor haar burgers. Voor dat debat liggen er bij ons nog wel een paar rotjes en voetzoekers op zolder.

 

 

Roel Vogelzang
Fractievoorzitter PvdA Opsterland

(9 november, Sa!)