Hulp voor eenzame jongeren Opsterland (Leeuwarder Courant)

18 juli 2024

Artikel Leeuwarder Courant 16 juli 2024

BEETSTERZWAAG

Onder aanvoering van de (geschrokken) PvdA springt de gemeenteraad van Opsterland in de bres voor eenzame jongeren. Want dat zijn er ook hier te veel. ,,Ik tocht: wy binne hjir hiel hecht.”

16 Jul 2024 12:00

Een tochtige abri met in de lak gekraste schuttingtaal, aan de achterkant van het dorpshuis. Dat is waar de jongeren van Beetsterzwaag het mee moeten doen, qua hangplek. Raadslid Anja Wiersma van de PvdA woont zelf in het dorp. Ze wijst dit hokje aan als treffend voorbeeld voor wat er mist in de gemeente Opsterland: ,,Moetingsplakken foar de jongerein, lykas in gesellige soas. Der is te min te dwaan.”

De gemeenteraad hakte maandag knopen door over de begroting (er is nog geld, maar er komen moeilijker tijden aan). De PvdA greep de vergadering aan voor een hartenkreet in de vorm van een motie: het tegengaan van eenzaamheid onder jongeren. Dat is een groot, reëel en triest probleem waarvoor dringend aandacht nodig is, vindt de partij.

Wiersma is behoorlijk geschrokken toen zij laatst de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 van de GGD bestudeerde. Ruim een half miljoen Nederlandse tieners hebben sterke gevoelens van eenzaamheid. Friesland scoort relatief hoog en ook in Opsterland geeft ruim 27 procent van de middelbare scholieren aan zich ‘soms’ of ‘vaak’ eenzaam te voelen. ,,Sokke oantallen! Ik tocht: wy binne yn dizze lytse plattelânsgemeente hiel hecht mei-inoar. Mar dan blykt dit.”

De PvdA (bijgestaan door CDA, GL en CU) wil dat er flink geïnvesteerd wordt in jeugdzorg. Het is zaak om ongelukkige jongeren zo snel mogelijk in beeld te krijgen. ,,Om foar te kommen dat de klachten grutter wurde en dêrmei de soarchfraach ek.” Sportverenigingen zijn er legio in Opsterland, maar Wiersma denkt dat het oprichten van honken, keten of bijvoorbeeld een bios de jeugd weer bij elkaar kan brengen. ,,Op so-sjaal mêd is der no te min.”

Zo’n plattelandsgemeente als Opsterland, met kleine dorpen, heeft voor- én nadelen, ziet ook het CDA. Fractievoorzitter Bareld van der Meer: ,,Ast lid bist fan in sportferiening, dan bist wol yn byld. It omtinken nei elkoar is der wol. Mar asto nergens lid fan bist, nergens echt by hearst, dan kinst ek sa fan de radar ferdwine.”

Welzijnsorganisatie Code Hans hoort het pleidooi dankbaar aan. Jongerenwerker Klif Hoeksma merkt ook hoe jongeren (meestal de jongens, meisjes zoeken elkaar sneller op) zich terugtrekken in hun eigen wereldje. ,,Sjochst dat der foaral in gat fallen is by jongerein tusken de sechstjin en achttjin jier. Dat komt troch it alkoholferbod. Dizze bern meie niks mear en kinne nergens mear hinne. Ik soe sizze: begjin mar ris mei in goede kampanje.”

De gemeenteraad nam de motie unaniem aan.