Een tijdje terug hebben we in een discussienota uitgewerkt hoe wij denken over het asiel- en integratiebeleid. Dit hebben we besproken in de raad. Duidelijk werd toen al dat er partijen zijn die hier heel anders in staan. Voor de coalitie was het daarom ook een vrije kwestie. Niet heel lang na deze raadsdiscussie deed er zich al een praktijkvraag voor.
Een schrijnende en onmenselijke situatie.
Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen mensen bij gebrek aan dak boven hun hoofd in het gras. Herhaaldelijk worden gemeenten opgeroepen om plekken te creëren zodat de opvang van asielzoekers en statushouders niet meer allemaal op een plek gebeurt, maar verspreid over Nederland. Voor de opvang van asielzoekers en statushouders heeft ook Opsterland een opdracht gekregen van het Rijk, door middel van de Spreidingswet, om een bepaald aantal mensen onderdak te bieden. We komen op dit moment nog niet aan de aangewezen aantallen.
Ikenhiem
Recent kwam de tijdelijke zorglocatie Ikenhiem in Beetsterzwaag vrij, vanwege nieuwbouw in dezelfde straat. Het college zag dit als een prima kans om dit pand over te nemen van Zuid Oost Zorg. En te kijken of deze gebouwen voor drie jaar als doorstroomlocatie gebruikt kunnen worden voor statushouders, die zijn toegewezen aan Opsterland en de buurgemeenten. Statushouders zijn mensen die de asielprocedure doorlopen hebben en een verblijfsvergunning hebben gekregen, nieuwe Nederlanders met andere woorden. De beoogde doorstroomlocatie Ikenhiem zou aan ongeveer vijftig van deze nieuw Nederlanders onderdak kunnen geven.
Doorstroomlocatie
Deze doorstroomlocaties zijn nodig om ervoor te zorgen dat de mensen die in Nederland mogen blijven ook zo snel mogelijk naar de gemeente kunnen waar ze uiteindelijk komen te wonen. In onze gemeente is een tekort aan woningen. Voor de huidige Opsterlanders, maar ook voor de statushouders, onze nieuwe Opsterlanders. Een doorstroomlocatie is een tijdelijke tussenoplossing tussen het verblijf in een AZC en een uiteindelijke eigen woning. Daarmee komt er in de asielzoekerscentra weer ruimte vrij zodat mensen niet buiten in het gras hoeven te slapen.
Voor en tegen
Onze burgemeester had al snel het dorp geïnformeerd over de plannen tijdens een bijeenkomst in de Buorskip. Hier waren een aantal mensen aanwezig zowel voor- als tegenstanders. Onze fractie is enthousiast over de plannen voor de doorstroomlocatie en nam hier duidelijk stelling tov andere partijen die dit tegen wilden houden. Argumenten waren, “dit wordt te veel voor Beetsterzwaag er zijn al zoveel zorginstellingen in het dorp. In het oude pand van de woodbrookers komen asielzoekers en dat gaat ook druk geven in het dorp en bij de winkels. Het wordt te duur, financiering vanuit het rijk is niet zeker. En zo’n grote groep werkt de reïntegratie tegen”.
Op de avonden dat het besproken werd in de raad, waren er geen protesten uit het dorp en er waren ook geen insprekers. En van meerdere kanten hoorden we dat er best draagvlak is om deze nieuwe Opsterlanders op te vangen in Beetsterzwaag en het juist goed is om hen kansen te geven voor een optimale re-integratie.
Sociaal en medemenselijk
Wij hielden onze poot stijf en gingen niet mee in het tegengeluid. Na een heftig debat werd er gestemd en waren het 6 stemmen tegen en 13 voor. Een mooie meerderheid.
We vinden het fijn, dat ondanks het negatieve sentiment in Den Haag, wij in Opsterland medemenselijk en sociaal zijn en nog mensen welkom willen heten en onze verantwoordelijkheid willen nemen om de situatie in Ter Apel een klein beetje te ontlasten.