Visie Dorpenbeleid en Inwonersparticipatievisie- en verordening

9 juli 2024

Bijdrage PvdA Opsterland aan discussienota

Joke en Anja, 8 juli 2024

Wat is Participatie? 

 Volgens de dikke Van Dale betekent participatie: Het hebben van aandeel in iets; =deelname. 

 PvdA Opsterland vindt het belangrijk dat onze inwoners tijdig worden betrokken bij vraagstukken en niet pas als de oplossing wordt gepresenteerd.  

Want niemand wil onverwacht geconfronteerd worden met zaken die grote impact kunnen hebben op zijn of haar leefomgeving. Dat je op een ochtend wakker wordt en er opeens een koekjesfabriek in je achtertuin wordt gebouwd.  

Als mensen geen invloed kunnen uitoefenen op plannen die hen wel degelijk aangaan is het vragen om problemen en wachten op weerstand. Dat wordt anders als er van te voren is meegedacht en geluisterd. En dat er gebruik gemaakt is van expertise uit de omgeving.  

Ons standpunt is dat de gemeente beter vooraf is met de betrokkenen om tafel kan gaan zitten dan achteraf in de rechtbank. Dit kost de gemeente minder en levert de gemeenschap meer op.  

 Stellingen 

  1. Wij vinden samenwerking en verbinding met de dorpen erg belangrijk. Dit sluit aan bij onze bredere visie op participatie waarbij wij actief de kennis en expertise van de lokale gemeenschap willen benutten. En we willen dat bij plannen die grote impact hebben op een dorp niet alleen Plaatselijk Belang, maar ook andere inwoners, ondernemers en organisaties uit het dorp betrokken worden. Wel lijkt het ons zaak dat van tevoren goed in kaart wordt gebracht welke plannen grote impact hebben en welke niet.
  2. Kwaliteit van participatie versus quick and dirty. Dat is als kiezen tussen de zelfgemaakte appeltaart van beppe en een cake uit de fabriek. Door de manier waarop de stelling is geformuleerd ligt de gewenste keuze voor de hand. Wie wil er nu geen goed participatieproces? Daar geven we uiteraard de voorkeur aan. Wel met de kanttekening dat er per project een goede afweging gemaakt wordt wat betreft de intensiteit van de participatie en het risico op vertraging in de besluitvorming. Want soms is er alleen maar tijd en geld voor een cake uit de supermarkt. Ons voorstel is dan ook dat bij elk project ook wordt omschreven hoe de participatie wordt vormgegeven, waarover de raad dan vervolgens kan besluiten of het akkoord is.
  3. Ondanks dat wij als PvdA Opsterland participatie hoog in het vaandel hebben staan, vinden we tegelijkertijd dat de gemeenteraad uiteindelijk beslissingen moet kunnen nemen die niet altijd volledig in lijn zijn met de wensen van inwoners. Dit is nu eenmaal inherent aan het democratische proces waarin de raad de afweging maakt tussen verschillende belangen. En het algemene belang zwaarder laat wegen dan het individuele belang of het belang van groeperingen. De raad is tenslotte een door de hele gemeente gekozen vertegenwoordiging van alle inwoners.
  4. Wij denken dat de Nieuwe Route een goed middel kan zijn om de gemeente goed met haar inwoners samen te laten werken bij vraagstukken die grote impact hebben op de gemeenschap. Dit klinkt enigszins paradoxaal ten opzichte van ons antwoord op de voorgaande stelling. Maar we hebben ook gezien dat vooral in grote projecten een andere aanpak waarschijnlijk sneller kan werken. We denken wel dat de raad hier dan op een goede manier in wordt meegenomen, aangezien haar rol hiermee behoorlijk gaat wijzigen. Waar we gewend waren om besluiten te nemen, zijn we nu vooraf kader stellend en niet achteraf bepalend. 
  5.  Wat betreft participatie vinden we dat er per dorp en situatie gekeken moet worden naar de kansen en bedreigingen. Generiek beleid uitvoeren waar dat kan en maatwerk waar dat dit nodig is. Maar ook daarbij is belangrijk om van te voren met de betrokkenen af te stemmen wat verwachtingen zijn over het proces en over ieders rol. En dit ook vast te leggen zodat er geen misverstanden ontstaan.

 Tot slot: wij zijn van mening dat het onze taak als raadsleden is om besluiten te nemen en duidelijke kaders mee te geven aan het college. Wat we nu meegeven is een scala aan meningen met betrekking tot participatie waarvan een analyse wordt gemaakt. De antwoorden op de stellingen geven geen duidelijk beeld van het standpunt van de raad met betrekking tot participatie. Dit laten we nu over aan de interpretatie van het college.  

Wij zouden graag zien dat het college de uitkomsten van deze discussie als voorstel aan de raad retour doet, zodat de raad een besluit kan nemen over de uitkomst. Dan kan het college daarna op pad met heldere  kaders. En kunnen we dan met een gerust hart de discussie sluiten. 

Link naar discussienota