Opsterland moet veilig zijn voor iedereen

12 november 2024

Opsterland moet veilig zijn voor iedereen

Door: Joke Brouwer

Onderstaande motie hebben wij bij het onderwerp ‘integraal veiligheidsbeleid 2024-2027 op 11 november 2024 inbracht.

Voorstel

“Wij vragen de raad zich uit te spreken:

1. Opsterland moet veilig zijn voor iedereen, ongeacht geloof, huidskleur, afkomst of gender;

2. Gemeente Opsterland vergroot medemenselijkheid en de biedt de zachte krachten in de maatschappij ruim baan, in plaats van het uitvergroten van verschillen.

Veiligheid, het is na de rellen van afgelopen week een beladen begrip geworden. Jverbaal uiten en demonstreren is prima, vlaggen verwijderen en gericht mensen opzoeken en in elkaar slaan gaat veel te ver. In Amsterdam kon de overheid de jongeren en de gemeenschap niet meer de nodige veiligheid bieden. Er was onvoldoende antwoord op de woede van de jongeren en er was geen passend antwoord op de snelle escalatie. Er volgen nu onderzoeken en daders worden snel berecht, maar dit is allemaal achteraf. Mosterd na de maaltijd.

Onderzoek is natuurlijk goed, maar preventief beleid, zodat het niet zover komt is veel beter. 

Veel mensen voelen zich niet meer veilig. Ook in Opsterland zijn er burgers die die zich onveilig voelen. Daarom onze oproep om als gemeenteraad ons uit te spreken tegen alle vormen van discriminatie. We gaan er vanuit dat het college voor het nieuwe inclusiebeleid, waar aan gewerkt wordt, dit uitgangspunt vanzelfsprekend hanteert. 

Opsterland moet veilig zijn voor iedereen.”

Tijdens had debat werd duidelijk dat er bij meerdere partijen twijfel over de motie. Was dit nu wel nodig zo’n oproep. Want het gaat toch goed in Opsterland.

Uitgelegd dat er in Opsterland ook veel pijnlijke situaties voorkomen, waarbij mensen op basis van godsdienst of gender gediscrimineerd worden. Tumba krijgt niet veel meldingen maar het komt wél veel voor. Daar moeten we iets aan doen.
Gelukkig kregen we van de burgemeester bijval. Hij sprak uit dat dit college pal voor Artikel 1 van de Grondwet staat en dat wij discriminatie niet accepteren. Hij was het eens met de motie.
Na deze krachtige uitspraak hebben we besloten de motie in te trekken. Verdere discussie met de raad over wel of niet nodig zou ons statement alleen maar vertroebelen en we hadden immers een duidelijk statement van het college en de burgemeester.
Bij het intrekken van de motie is wel aangegeven dat wij bij het nieuwe inclusiebeleid wat wordt gemaakt, verwachten dat preventie van discriminatie echt handen en voeten krijgt.
En een tip aan de burgemeester om bij opknappen van de de raadszaal Artikel 1 van de grondwet op de muur te plaatsen, zodat er geen twijfel is waar deze gemeente voorstaat. En dan in het Frysk.