Grondexploitatie Beetsterzwaag De Trime

28 mei 2024

Grondexploitatie Beetsterzwaag De Trime

Betoog Anja Wiersma (raadsvergadering 27 mei)

We bespreken vanavond een voorstel voor de bouw van ouderenwoningen, gebaseerd op de uitgangspunten van stichting de Koningshof. Het beoogd effect van dit voorstel, is het realiseren van ouderenwoningen, zodat er meer ruimte ontstaat voor starters en jonge gezinnen op de woningmarkt. Stichting De Koningshof heeft zich hard ingezet voor de realisatie ervan. Mooie plannen die niet doorgingen vanwege het Didam-arrest.  

Nogmaals: Het doel van de plannen en dit voorstel is het bouwen van ouderenwoningen, om senioren een passende woonomgeving te bieden, waardoor zij hun huidige, vaak grotere woningen kunnen verlaten. Hierdoor ontstaat er ruimte voor starters en jonge gezinnen, een doelgroep die we graag in Beetsterzwaag willen behouden en verwelkomen. 

Maar, de wethouder heeft in de oriënterende raad aangegeven dat doorstroom in Beetsterzwaag in de praktijk nauwelijks plaatsvindt en er bij de toewijzing van de nieuw te bouwen ouderenwoningen geen voorrang gegeven kan worden aan inwoners van Beetsterzwaag. Heel raar natuurlijk, want zonder doorstroom blijft de woningmarkt vastzitten en kan het college de doelstelling van dit voorstel bij voorbaat al niet halen. 

PvdA Opsterland heeft hier grote zorgen over. Als ouderen uit andere gemeentes deze nieuwe woningen kopen, missen we niet alleen de beoogde doorstroom, maar wordt ook de vergrijzing in het dorp versterkt. En als we met z’n allen niet uitkijken maken we van Beetsterzwaag een openlucht bejaardenhuis. We willen een leefbaar dorp met een gezonde mix aan inwoners, dus niet alleen ouderen, maar ook starters en jonge gezinnen. 

Dat is essentieel voor de dynamiek, de vitaliteit, de sociale samenhang en het welzijn in onze gemeente.  Minder jeugd en minder jonge ouders betekent minder vrijwilligers, minder deelname aan activiteiten en verenigingsleven, geen optocht meer met Koningsdag en uiteindelijk een afname van de levendigheid die Beetsterzwaag zo uniek maakt. 

Daarom vindt de fractie van PvdA Opsterland het belangrijk om bij de toewijzing van deze nieuwe ouderenwoningen voorrang te geven aan inwoners van Beetsterzwaag. Dit willen wij als voorwaarde meegeven bij de selectieprocedure voor het vermarkten van de locatie.  

Daarnaast verwachten we van het college een visie ten aanzien van het leefbaar houden van het dorp Beetsterzwaag. In het dorp is behoefte aan verschillende soorten woningen voor diverse doelgroepen. Laten we door middel van een integrale visie op bouwen de kans grijpen om Beetsterzwaag een levendig dorp te laten blijven. Misschien wel een bloeizone. 

Om deze doelstellingen te realiseren dienen we samen met Opsterlands Belang twee moties in. 

Voorrang voor inwoners

Overkoepelende visie voor (woningbehoefte) Beetsterzwaag